Konijnenopvang Joy
Doorgaan naar content

What's up, doc? 🥕

Wil je een lekker wortelkoekje? Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

131 ernstig verwaarloosde konijnen opgevangen

Op 10 juni bereikte ons het bericht dat ongeveer 80 konijnen dringend opvang zochten. In eerste instantie hebben wij aangeboden vijf daarvan op te vangen. Het bleek echter niet om 80 konijnen te gaan, maar om 131. Vijf konijnen zijn daardoor uiteindelijk achttien geworden, een enorm aantal voor onze kleine (en op dat moment al volle) opvang.

#131konijnen

Geschreven door Opvang Konijnenparadijs, 12 juni. Op 11 juni heeft Opvang Konijnenparadijs de melding van een dag eerder opgepakt en is met twee vrijwilligers naar de locatie gereden. Wat ze daar aantroffen is niet onder woorden te brengen... de foto’s zeggen al veel, de lucht kan gelukkig niet geroken worden, die hangt nog in de neus. Het was een hel.. heel veel dieren in slechte conditie, verwaarloosde ontstoken ogen, mijt, coccidiose, E.cuniculi, olifantstanden, wonden en ga zo maar door. Dode konijnen, cavia’s en kippen kwamen ze ook tegen. Twee vrijwilligers zijn aan de slag gegaan, zo nu en dan het hok weer uit vluchtend wegens de lucht. Uren bezig, +/- 40 konijnen liepen nog los tussen de hokken. De andere gescheiden op geslacht.

De kippen hadden onderdak, de cavia’s gaan vandaag naar een caviaopvang, maar dan zaten er nog gerbils, een hamster en een vergeten kip. De hamster op schoot in een bakje, een doodzieke cavia op schoot en een konijn wat lat te stuipen op schoot.. daar gingen ze. Op naar de opvang, waar Stichting Konijnenopvang Joy, De konijnenherberg, Stichting Flappus Zwolle, Konijnenopvang K'nijn & Ko en Stichting Konijnenopvang Maaike al klaar stonden om konijnen over te nemen, want het waren er geen +/- 80, maar 131 konijnen! Dat gaat niet, ook niet voor een nacht. Wat een geweldige samenwerking, konijnen werden verdeeld. Konijnen die verdere doorreis niet aan konden bleven bij Konijnenparadijs en nog een aantal andere konijnen. De gerbils en het kipje konden mee naar Flappus en de hamster vond meteen een blijvend huisje bij een vrijwilliger.

En nu komt de verzorging.... Dit gaat afgezien van de tijd ook enorm in de papieren lopen. Elke opvang heeft 1 of meerdere konijnen waarbij ernstige oogschade is en waarschijnlijk het oog operatief moet worden verwijderd. Er zijn konijnen met olifantstanden, de kosten voor medicatie mijt en coccidiose, antibiotica etc. Alle konijnen moeten gecastreerd en gevaccineerd worden en blijven langer in de opvang, omdat ze eerst moeten herstellen.
Alles bij elkaar een enorme kostenpost.. dit kunnen wij niet dragen.. wij hopen op jullie steun.


Een algemeen betaalverzoek, waarbij je alle opvangen steunt die konijnen hebben opgevangen. Het geld dat binnenkomt zal verdeeld worden over alle opvangen die konijnen en cavia's hebben opgevangen om alle medische kosten te kunnen betalen.

Terwijl de vrijwilligers van Opvang Konijnenparadijs keihard aan het werk waren ter plaatse, hebben wij in de opvang alle nodige voorbereidingen getroffen om deze arme dieren een veilig onderkomen te bieden. Naar gelang het aantal getelde konijnen op de locatie toenam, moesten wij ook verder opschalen want onze collega's hiermee laten zitten was natuurlijk absoluut geen optie. Uiteindelijk arriveerden zaterdagavond laat achttien konijnen. Deze konijnen waren vrijwel allemaal ondervoed en vies, hadden geïrriteerde luchtwegen en mijt en coccidiose. Sommige konijnen hadden daarnaast nog andere problemen, zoals een ernstig aangetast oog, snot en een oorontsteking. Deze zaterdag was voor ons het begin van een enorm intensieve week, waarin onze vrijwilligers op alle mogelijke manieren klaar stonden om extra te werken in de opvang of vanuit huis. Onze dierenarts veegde haar agenda leeg en opereerde niet alleen de al eerder ingeplande acht konijnen maar deed er nog 'even' zeven extra.

Het werd een zware week, met veel zorgen en weinig slaap. Op dinsdag 14 juni namen we helaas afscheid van Black Widow, die drachtig was en te ernstig verzwakt was om de bevalling te overleven. Haar kleintjes werden veel te vroeg geboren en kwamen dood ter wereld. Ook enkele andere konijnen waren er zeer ernstig aan toe, zoals Northstar met extreem ondergewicht en coccidiose, doodsbange Thunder met coccidiose en snot, Captain America met snot en een oorontsteking die de hele week niet zelfstandig gegeten heeft.

Inmiddels zijn we ruim een week verder en doet iedereen het naar omstandigheden redelijk tot goed. Deze zwaar verwaarloosde dieren hebben echter nog een lange weg te gaan en een stap terug is snel gedaan. De komende periode zal voor ons dus intensief blijven en dat betekent helaas dat de mail soms wat langer blijft liggen of dat er beperkt tijd is voor afspraken. Gezien de conditie van deze groep konijnen gaat het nog enkele maanden duren voordat zij sterk genoeg zijn om te beginnen aan een écht konijnenleven bij liefhebbende baasjes. Het is niet mogelijk om ze al te bekijken of te reserveren, wij vragen daarvoor je begrip. Intussen zitten er natuurlijk ook nog een heleboel konijnen in de opvang die wel al (bijna) klaar zijn voor herplaatsing en die graag naar een mooi plekje vertrekken.

We willen tot slot heel graag onze dank uitspreken naar onze collegaopvangen voor de fijne samenwerking, naar onze vrijwilligers en dierenarts die zich enorm ingezet hebben, en uiteraard naar de vele donateurs en mensen die ons gesteund hebben en meeleven met deze prachtige konijnen. We doen ons uiterste best om iedereen zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de vorderingen van de konijnen, kijk hiervoor op onze Facebookpagina.