Konijnenopvang Joy
Doorgaan naar content

What's up, doc? 🥕

Wil je een lekker wortelkoekje? Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Plaatsingsvoorwaarden

Het is voor konijnen erg belangrijk om natuurlijk gedrag te kunnen uiten. We hebben daarom een aantal richtlijnen opgesteld. Voor herplaatsing moet aantoonbaar aan deze richtlijnen voldaan worden. Neem bij vragen gerust contact met ons op of kijk bij onze veelgestelde vragen voor meer informatie.

Overzicht

  • Minimaal drie vierkante meter op één oppervlakte dag en nacht op veilige wijze beschikbaar

  • Minimaal één soortgenoot

  • Deskundige medische zorg indien nodig

  • Konijnen zijn altijd welkom terug bij ons, het is niet toegestaan om zelf een ander plekje te zoeken

Voldoende ruimte

Konijnen zijn dieren die dag en nacht veel ruimte nodig hebben. Het is daarom van belang dat ze altijd toegang hebben tot een veilige ren. Het droge en tochtvrije schuilhok hoeft niet groot te zijn, belangrijker is de ruimte waar ze hun pootjes kunnen strekken. Hierbij hanteren we een minimum van drie vierkante meter op één oppervlakte, waarbij verdiepingen of extra loslopen niet meegerekend worden. Hoe groter het konijn, hoe groter de ruimte. Wij vragen voor herplaatsing altijd om een foto.

Bekijk ook eens onze inspiratiepagina voor mooie voorbeelden van huisvesting.

Eén of meerdere soortgenoten

Konijnen zijn groepsdieren. Wij herplaatsen daarom geen konijnen die alleen komen te zitten, alle konijnen worden bij of met een ander konijn geplaatst. Heeft u al een konijn? Dan moet hij/zij meekomen naar de opvang zodat we een passend maatje uit kunnen zoeken. In principe plaatsen wij alleen gecastreerde ram/voedster combinaties. Wanneer een opvangkonijn na overlijden van zijn/haar maatje alleen achter blijft, dient hij/zij binnen redelijke tijd, dat wil zeggen maximaal drie maanden, weer gekoppeld te worden.

Medische zorg

Indien medische zorg vereist is, moet het konijn daarin voorzien worden. De kosten voor veterinaire zorg nemen steeds meer toe, het is belangrijk hierbij stil te staan voor aanschaf. Konijnen laten niet snel zien dat ze pijn hebben of ziek zijn, daarom moet bij elke vorm van afwijkend gedrag adequaat ingegrepen worden. Bij deze diersoort is even een dag aankijken absoluut geen optie. Als een konijn 12 uur niet eet gaan de darmen stil liggen, na 24 uur kan dit fataal zijn. Een konijn dat niet eet moet zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Afstand doen?

Kunt of wilt u onverhoopt niet meer voor de konijnen zorgen? Zij zijn dan van harte welkom terug in de opvang. Wij gaan dan opnieuw op zoek naar een passend huisje. Het is niet toegestaan om de konijnen zelf te herplaatsen. Konijnen die in het verleden door ons herplaatst zijn kunnen, ook als wij een wachtlijst hebben, altijd terecht en er hoeft geen afstandsbijdrage voldaan te worden.

Binnen herplaatsen

Voor herplaatsing in huis gelden, naast bovenstaande voorwaarden, nog aanvullende voorwaarden. Wij herplaatsen alleen als er een specifiek aangewezen woonruimte voor de konijnen beschikbaar is, dat wil zeggen een ren die dag en nacht beschikbaar is of een aparte (slaap)kamer waar de konijnen 24/7 over kunnen beschikken. Deze ruimte moet aan de hierboven onder het kopje Voldoende ruimte beschreven afmetingen voldoen. Wij kunnen helaas niet herplaatsen als de konijnen 24/7 mogen loslopen zonder aangewezen ruimte voor de konijnen. Daarnaast herplaatsen wij niet als de konijnen in dezelfde ruimte leven als waar hun baasje slaapt.

Let op: In de wintermaanden (oktober t/m april) herplaatsen wij sowieso geen konijnen in huis, tenzij dit expliciet bij een herplaatsbaar konijn op de website aangegeven staat.